Goede coach gezocht: hoe vind je die?

Gepubliceerd op 24 november 2020 om 09:49

Personal coach, lifecoach, competentiecoach, paardencoach, loopbaancoach of wandelcoach. Google op coach en jouw woonplaats, en je vindt meteen tientallen resultaten. Het lijkt wel alsof heel Nederland een coachpraktijk is begonnen. Er zijn ook zoeksites voor coaches, zoals coachfinder.nl. Maar waar moet je nou op letten bij het kiezen van een coach? En hoe weet je of het een goede is? Ik geef je 3 stappen om een geschikte coach te kiezen.

Je zou wel wat vaker voor jezelf willen kiezen of wat meer zelfvertrouwen willen hebben. Of je zit niet lekker in je vel en je zoekt iemand die mee kijkt. Je hebt een dilemma, onrust of stress. Je bent op zoek naar een coach dus.

Stap 1: Wat wil JIJ?

Wat voor soort coach zoek je? Iemand die je confronteert en tegengas geeft? Of juist iemand die jou op zachte wijze een spiegel voor houdt? Zoek je iemand die zakelijk is, of juist informeler? Zoek je iemand die gespecialiseerd is, bijvoorbeeld in loopbaanbegeleiding of mindfulness?

Stel wat criteria op voor jezelf, zodat je een heleboel coaches al weg kunt strepen.

Vraag ook rond in je netwerk. Is er iemand met goede of minder goede ervaringen met een coach en waarom?

Stap 2: Zoek een coach die je aardig vindt.

Het allerbelangrijkste in een coachtraject is de klik tussen coach en coachee. De klik bepaalt het grootste deel van de effectiviteit van de coaching. Het is dus heel belangrijk dat jij een coach zoekt die bij je past. Spreken de stijl en de teksten van de coach je aan? Heb je vertrouwen in zijn aanpak? Denk je dat je bij hem of haar je verhaal kwijt kunt?

Zo niet, zoek dan verder naar iemand die jou een vertrouwd gevoel geeft.

En als je zo iemand hebt gevonden, vraag dan om een kennismaking en ervaar hoe het is om in gesprek te zijn met deze coach. Durf je jouw verhaal te vertellen? Voel je je op je gemak? Heb je het gevoel dat de coach je begrijpt? Geeft zij je inzichten? Vertrouw je haar?

Neem alle ruimte om de beslissing te nemen met wie je in zee gaat.

Stap 3: Check of de coach een professional is.

Coach is een vrij beroep, het is geen beschermde titel, zoals arts. Verschillende beroepsorganisaties houden zich bezig met de regulering van het beroep coach, maar vooralsnog mag iedereen zich coach noemen. Ook zonder geschikte opleiding.

Dus kijk of de coach heeft vermeld welke coachopleiding zij heeft gedaan en of die opleiding is erkend door een beroepsorganisatie (bijvoorbeeld NOBCO). Je kunt er dan van uit gaan dat de coach de basisprincipes van het vak heeft geleerd.

Je wilt dat jouw coach verstand heeft van de modellen of methodieken waar zij mee werkt en dat zij psychologische mechanismes kent die bij coaching een rol kunnen spelen. Het is daarom een voordeel als de coach een HBO of wetenschappelijke opleiding heeft gedaan op het gebied van sociaal werk of psychologie.

Nog een paar dingen die je kunt checken om je te verzekeren van de kundigheid van jouw coach:

  • Werkt de coach met een coachcontract waarin afspraken zijn vastgelegd?
  • Hebben jullie samen doelen geformuleerd?
  • Is de coach aangesloten bij een beroepsorganisatie?
  • Laat de coach jou je eigen antwoorden vinden of geeft zij vooral adviezen?
  • Staat de coach open voor feedback?

NOBCO is zo’n beroepsorganisatie voor coaches. Coaches die zijn aangesloten bij NOBCO moeten zich houden aan een ethische gedragscode, dat betekent bijvoorbeeld dat jouw gegevens vertrouwelijk behandeld worden. Ook zijn zij aangesloten bij een klachtenregeling.

Dus, als je op zoek bent naar een coach, let dan op de volgende dingen:

  • Voldoet de coach aan jouw verwachtingen?
  • Vind je de coach aardig?
  • Is de coach een professional?

Drie keer YES? Go for it!

Je krijgt er geen spijt van. Veel plezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.