Waarom iedereen tegenwoordig een coach heeft

Gepubliceerd op 11 januari 2018 13:52

Wanneer had jij voor het laatst helemaal niets te doen?

Voordat ik antwoord geef, een paar vragen aan jou:
Wanneer heb jij voor het laatst stil gestaan bij alles wat je doet, denkt en voelt?
Wanneer heb jij voor het laatste gecheckt of je blij bent met je leven, waar je tevreden over bent en wat je eigenlijk anders zou willen?
Wanneer ben jij voor het laatst een paar uur helemaal alleen geweest en was je niet aan het werk?

Als jij je al deze laatste keren nog kunt herinneren: wat mooi! Misschien heb jij geen coach nodig of word je al gecoacht? :) 

De kans is echter groot dat jij je deze laatste keren helemaal niet kunt herinneren. Omdat het waarschijnlijk jaren geleden is.

We leven in een wereld die constant ‘aan’ staat. De norm is druk zijn. Veel dingen doen, werken, sporten, een gezin, vriendengroepen, feestjes. De welvaart is de afgelopen 60 jaar vrijwel continu gestegen. De verwachtingen zijn meegestegen. Alles ligt in ons bereik. Doe iets met je leven, doe iets met je vrije tijd. Doe iets. Als het maar succesvol is. En als we niets doen, kijken we series of scrollen we op eindeloze tijdlijnen.

En zo gaan we constant van serie naar serie. Van what’s app naar Facebook. Van vaatwasser naar stofzuiger. Van verjaardag naar feestje. Naar bed en hup, weer aan het werk.

De wereld is vol prikkels. De hele dag is nieuws beschikbaar en ben je in contact met de rest van de wereld. Om nog maar niet te spreken over het verslavende effect van veel apps op onze telefoon, die ons met pushberichten en vinkjes steeds weer proberen te lokken. Want hoe meer tijd we daarop doorbrengen, hoe meer de producent verdient.

De wereld is aan, je brein is dus ook aan. En daar is ons brein niet op gebouwd. Ons brein is gebouwd op een natuurlijk ritme van regelmatige rust. Rust, die niet meer natuurlijk aanwezig is.

En daar krijgen we stress van. Ons lichaam geeft een natuurlijke stressreactie op deze overprikkeling. Je herkent er misschien wel iets van: slecht slapen, weinig eetlust, een gejaagd of onrustig gevoel, niet kunnen ontspannen, het gevoel dat je gedachten maar niet stoppen.

Stress is niet erg en helpt ons om alert te zijn. Om goed werk af te leveren en om extra te kunnen presteren. Maar als je niet meer ontspant tussen stressvolle situaties door, dan ontstaat chronische stress.

Chronische stress brengt gevaren met zich mee zoals een hoge bloeddruk of overspannenheid. En als daar nog iets bij komt, in de vorm van een tegenslag op je werk of privé, dan wordt het ingewikkeld. Je hebt onvoldoende veerkracht om er mee om te gaan en je voelt je volledig uit het veld geslagen. Je hoofd zegt: zo erg is het toch niet. Maar toch raakt het je en ben je uit balans.

We zijn overbelast.
En er is geen tijd.
Geen tijd voor wat je eigenlijk voelt.
Geen tijd voor wat je eigenlijk zou willen.
Geen tijd om dingen te verwerken.
Geen tijd om te ontdekken wat er van binnen speelt.
Geen tijd om te ontdekken wie je bent en wat je kunt.

En dat gaat wringen.
Want wij verlangen naar rust.
We verlangen naar een natuurlijk ritme.
We verlangen naar een ontspannen, vrije versie van onszelf.
We verlangen naar zingeving.
En de wereld is gewoonweg te druk om hier volledig ruimte aan te geven.

En daarom heeft iedereen coach.
Want coaching helpt jou, om je weer terug te brengen bij wie je werkelijk bent.
Het helpt om je natuurlijke ritme terug te vinden.
Te ontdekken wat voor jou klopt.
Wat bij jou past.
Te begrijpen in welke valkuilen jij stapt.
En om je te leren ontspannen, zodat je het patroon van chronische stress doorbreekt.
En je weer krachtig, energiek en ontspannen voelt.

Maar HOE kan dat eigenlijk? En is coaching echt wel zo effectief?

Volgende week lees je er alles over! Wil je zeker weten dat je op de hoogte blijft? 

Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.