Mijn talent (ongekend!) Deel 1: Interne harddisk

Gepubliceerd op 10 juni 2017 13:35

Ik speel graag in musicals. Ik vind het heerlijk om te zingen en de energie van met elkaar zingen en spelen is zo gaaf! Ik word er elke keer weer helemaal blij van. Een musical betekent veel liedjes instuderen. En omdat ik tijdens het zingen graag de keuken opruim, zorg ik ervoor dat ik zo snel mogelijk de tekst uit mijn hoofd ken. Zodat ik niet steeds terug hoef te lopen naar mijn bladmuziek. Drie keer meezingen met het blad voor mijn neus, en de zinnen spelen automatisch af als de muziek klinkt.

Tijdens de repetities heb ik de bladmuziek niet nodig en ik krijg vaak de opmerking: ‘Jeetje, ken je alles al uit je hoofd?!’

 

Het gaat eigenlijk vanzelf. Als ik me erop concentreer, dan worden de noten verbonden aan klanken. De klanken verbonden aan woorden. De woorden vormen een verhaal.

En het verhaal krijgt een plaatsje op mijn interne harddisk.

De harddisk in mijn hoofd. Als het intro klinkt, dan springt de juiste map open en stroomt het verhaal eruit.

 

Het geldt niet alleen voor muziek die ik repeteer. Eigenlijk ken ik alle muziekteksten in no time uit mijn hoofd. Ik hoef me er maar één of twee keer op de concentreren. En plop, een nieuw mapje is aangemaakt en opgeslagen.

 

En ook al is het jaren later. Als ik de muziek hoor, dan is de tekst daar ook, in mijn hoofd. En zing ik het lied woord voor woord mee, al is het maar in gedachten.

Butterfly van Crazytown bijvoorbeeld.

Mambo Nr. 5 van Lou Bega.

I would stay van Krezip.

 

En vroeger dacht ik, tja, dat is toch niet zo moeilijk? Dat gaat toch vanzelf?

 

Maar toen! Toen las ik het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham en Donald O. Clifton.

En ik ontdekte dat dit een talent is! Mijn unieke talent.

Ik kwam erachter dat het onthouden van de teksten bij muziek een manier is waarop mijn talent INPUT zich manifesteert.

 

Input betekent weetgierig zijn, dingen verzamelen. Ik verzamel die dingen in mijn hoofd. Niet alleen muzieteksten, maar ook allerlei feitjes.

Bijvoorbeeld wat er in de CAO staat.

Of hoe een plant heet.

Of welke opties een softwareprogramma allemaal heeft.

 

Buckingham en Clifton leggen uit dat, door de ontwikkeling van je hersenen, er bepaalde ‘hoofdwegen’ in je brein ontstaan. Deze ‘hoofdwegen’ gebruik je als eerste in elke situatie. Eén van mijn hoofdwegen is dus, dat ik direct dingen opsla die ik interessant vindt.

 

Ik hoor je denken. Maar WAT heb je hier nou aan?

 

Dat vertel ik je in één van mijn volgende blogs.

Ik vertel je ook over mijn andere hoofdwegen.

Wat het mij heeft opgeleverd om te weten wat mijn hoofdwegen zijn.

En hoe je jouw hoofdwegen kunt ontdekken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.