'Ik en mijn ikken' deel 2: Tante Sidonia

Gepubliceerd op 18 april 2017 14:55

De strenge juf van vorige week is niet de enige stem in mijn hoofd. Was daar maar waar. Het is een kakofonie van ikken die het allemaal het beste weten. Eén ervan, die vaak het hoogste woord heeft, noem ik tante Sidonia.

Tante Sidonia is heel aardig. Ze maakt het iedereen graag naar de zin. Ze deelt complimenten uit, zorgt voor eten en drinken en neemt taken over. Ze helpt graag iedereen met vanalles en mensen zijn heel blij met haar. Ze houdt van harmonie en zal alles doen om de sfeer goed te houden. Niet is haar teveel. Ze vindt alles goed, zolang de ander het maar naar z'n zin heeft. 'Wat wil jij?' vraagt ze altijd aan iedereen. 

Dat klinkt als een fijne dame, zou je kunnen zeggen. Ja, dat is ze ook. Ze geeft me veel voldoening.

Ware het niet, dat ik zelf ook weleens iets wil. Dat er een grens zit aan wat ik accepteer en op me kan nemen. Dat het soms noodzakelijk is om 'nee' tegen iemand te zeggen. 

Nee, ik ga vandaag geen boodschappen doen, nee ik wil deze taak niet van je overnemen, nee ik ben niet blij met hoe je dit hebt aangepakt.

En dan krijgt tante Sidonia het moeilijk. Dat is nog zacht uitgedrukt. Ze raakt volledig in paniek. Dat voel ik natuurlijk zelf ook. Mijn hart gaat sneller kloppen, ik krijg geen hap meer door mijn keel. Ze verzint vanalles om maar geen 'nee' te hoeven zeggen. Ze houdt enorme redevoeringen over waarom het ontzettend logisch zou zijn om 'ja' te zeggen, om de harmonie te bewaren. Daar is ze ijzersterk in, ze is heel overtuigend. Het lijkt wel alsof er geen andere mogelijkheid meer is dan naar haar te luisteren.

Tante Sidonia is namelijk bang. Bang dat ik word afgewezen. Bang dat ik alleen kom te staan. Ze is ervan overtuigd dat dat zal gebeuren, ook als ik maar één keer een verzoek afwijs. Ze denkt dat de enige manier om dat te voorkomen is om de aardigste persoon op de wereld te zijn. 

En dat is natuurlijk niet zo.

Een paar jaar geleden ontdekte ik tante Sidonia in mij. Ik kreeg in de gaten dat niet ik, maar tante Sidonia zo graag aan de wensen van een ander wil voldoen. En daarom ging ik eens uitproberen hoe het was om ergens 'nee' op te zeggen. 

Wat een openbaring was dat!

Want wat bleek: als ik 'nee' zei op een vraag zei de ander: 'oke, dan doe ik het zelf' en daarmee was het klaar.

Nouja! Dat had tante Sidonia nóóit verwacht.

De spookbeelden over mensen die boos op me werden, die me niet meer aardig zouden vinden, die me in de steek zouden laten. Er bleek niets van waar te zijn. 

Ik besloot om eens wat vaker te luisteren naar mijn egoïst. Mijn egoïst bleek namelijk zeer goede ideeën te hebben over wanneer iets mij teveel wordt. En wat ik wel en niet wil. Hij was echter zo vaak overstemd door tante Sidonia, dat ik hem niet meer hoorde. Doordat ik me daar bewust van werd, kon ik kiezen naar wie ik wilde luisteren.

En daarom vraag ik me nu af wat ik zelf wil, in plaats van het van de ander af te laten hangen.

Daarom heb ik in mijn eentje mijn trouwjurk uitgezocht.
Daarom ga ik eens niet werken tijdens mijn vakantie. 
Daarom ga ik niet naar die verjaardag maar eens lekker lang in bad. 

Heerlijk.

 

 ~ Wil jij ook weten welke ikken het in jou voor het zeggen hebben? Maak een afspraak met mij, dan zoeken we het samen uit. ~


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Aaccerikig
een jaar geleden

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/generique-viagra-cialis/