'Ik en mijn ikken' deel 3: Krimson

Gepubliceerd op 26 april 2017 12:28

Vandaag maak je kennis met mijn meest duistere ik: Krimson. Krimson is gemeen, boos en listig. Krimson heeft altijd commentaar. Hij weet het altijd beter. En net op het moment dat ik het meest kwetsbaar ben, prikt hij met z'n sabel even in mijn zij en roept: 'Zie je wel, je bakt er niets van!'

Ja, die Krimson is niet het meest gemakkelijke type. Zeg maar gerust het moeilijkste.

Krimson observeert alles wat ik doe, voel en denk en heeft overal een mening over. Hij is heel zelfverzekerd. En tevreden met zichzelf. Hij staat rustig in een hoekje, met zijn armen over elkaar en een smalend lachje op zijn gezicht. De hele dag maakt hij de meest vervelende opmerkingen. Een greep uit zijn repertoire:

'Oh, dus je dacht dat goed bezig was? Haha.'
'Wat stom dat je dit zo hebt aangepakt!'
'Zie je wel, je had toch iets anders moeten kiezen.'
'Kijk nou eens, wat zie je er dik uit in die spiegel!'
'Je denkt toch zeker niet dat er iemand is die jou ziet staan?'
'Je doet het niet goed, Caren, let toch eens op!'
'Wat dom van je dat je dat niet wist, dat had je toch best kunnen weten.'
'Wat zit je haar stom vandaag zeg, had je daar niet iets meer je best voor kunnen doen?'
'Wat was het toch een slecht idee om...
...die week vakantie te nemen.
...die kleur op de muur te doen.
...dat geld daaraan uit te geven.
...een bedrijf te beginnen.'
'Zie je wel, je kunt het niet!'
'Doe niet zo onzeker/dom/vrolijk/gek.'
'Zeg nou eens wat je denkt!'

Wat een ongezellige kerel. En soms denk ik, ach, laat hem maar. Hij weet niet beter.

Maar dat lukt me niet altijd. Soms geloof ik wat hij zegt. Dan denk ik dat hij een goed punt heeft.

Dan komen zijn honende en minachtende opmerkingen echt bij me binnen en word ik er verdrietig van. Ik voel me klein en onzeker. En ik denk wanhopig: 

Is er dan helemaal niets leuk aan mij?
Kan ik dan helemaal niets?
Ben ik dan echt zo'n lelijke sukkel?

Weg is mijn zelfvertrouwen en blijdschap. Ergens weet ik wel dat het niet klopt, maar ik voel het even niet. Pfff...

Toch heeft ook Krimson het goed met me voor. Krimson wil me behoeden voor het maken van fouten. Hij kent alle regels die ik voor mezelf heb bedacht op zijn duimpje. Hij weet precies hoe ik de beste vriendin, beste huisvrouw, beste coach en beste collega moet zijn. Hij wil mij stimuleren om mezelf te verbeteren en te corrigeren.

Want Krimson is bang. Bang dat ik kritiek krijg van anderen. Bang dat ik vernederd word. Bang dat ik me ergens voor moet schamen. En hij wil dat niet voor mij. Hij wil die kritiek van de buitenwereld voor zijn. 

Toch best lief van hem.

Dus als hij dan zegt:'Caren, wat ben je toch een sukkel. Die zin loopt niet, dat zie je toch zelf ook wel!'

Dan aai ik hem even over zijn bolletje. En zeg ik: 'Hee Krimson, zo komt het een beetje lullig je strot uit, kan het ook anders?'

En dan zegt hij: 'Sorry, je hebt gelijk. Ik heb nog een tip: volgens mij zit die ene zin niet helemaal goed in elkaar, kijk daar nog eens naar.'

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

~Heb jij ook een Krimson? En is jouw Krimson een beetje doorgeslagen? Je bent welkom om eens met jouw Krimson in gesprek te gaan en erachter te komen waar hij jou voor behoedt. En of hij zijn toon een beetje kan minderen.~


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

J.Belanger
3 jaar geleden

Hoi Caren. ..wat een mooie en open blog. Ga zo door. Ik hoop binnenkort eens met jou over Krimson de zelfcriticus te kletsen. Greez Jerry