'Ik en mijn ikken' deel 1: Mijn strenge juf

Gepubliceerd op 6 april 2017 11:26

Er zit een stem in mijn hoofd. Die stem spoort mij de hele dag aan om iets te doen. Ik noem haar mijn strenge juf. Nog even een wasje draaien, nog even een boodschap halen, even mijn mail checken, even snel eten, nog even dit, nog even dat. Voordat ik het weet zit mijn dag vol met dingen die 'even moeten'. En realiseer ik me 's avonds dat ik aan één stuk door heb gerend die dag. Ik ben moe en mijn strenge juf is nog steeds niet tevreden, want alles is nog niet af. Pfff...

Mijn juf ziet alles wat er nog moet gebeuren. Waar ik ook ben, welke kamer ik ook in loop, mijn strenge juf is altijd bezig met het aanvullen van mijn to-do-lijstje. Ze kan ontzettend drammen over dingen die nog gedaan moeten worden. Het kan haar niks schelen hoeveel werk ik die dag al heb verzet, hoe gestresst of moe ik ben. Het is nooit genoeg. Soms werd ik er knettergek van.

Daar was ik dus mooi mee in de aap gelogeerd. Een to-do-lijst die alsmaar langer werd en steeds minder energie om alles uit te voeren. In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik uitgeput was en nergens meer plezier in had. Alles voelde zwaar. En mijn strenge juf bleef maar zeuren. 

Ik zocht hulp. Ik ontdekte dat ik die strenge juf in mij heb. En dat ze het eigenlijk heel goed met me voor heeft. 

Mijn strenge juf gelooft namelijk maar in één ding: dat al het werk af moet. Want als al mijn werk af is, dan heb ik tijd om te ontspannen, het rustig aan te doen, lekker te doen waar ik zin in heb. Dus mijn juf werkt keihard om dat voor elkaar te krijgen. Je voelt het al... mijn strenge juf maakt een denkfout.

Want het werk is nooit af. Met een verbouwhuis, een drukke baan en een partner met een eigen bedrijf is het werk nooit af. Dus het moment waar mijn juf naar op zoek was, zou nooit komen, hoe zij ook pusht.

Ik vond de juf prima, maar dat ze zo streng was, dat leverde mij veel stress op. Gelukkig heb ik een bus vol met ikken, die me kunnen helpen. Mijn levensgenieter bleek in de kofferbak te zitten. Ik haalde hem eruit: Robbedoes.

Robbedoes geniet ervan als alles lekker loopt en hij geniet ook van rustmomenten. Hij heeft altijd een goed idee om even iets leuks te doen en te ontspannen. Hij kreeg een mooi plekje voor in de bus, zodat ik ook kan horen wat hij te zeggen heeft, naast het tetteren van die strenge juf.

Hij helpt me om elke dag even te vertragen. Naast alles wat moet, helpt hij me om ook te doen waar ik zin in of behoefte aan heb. Lekker wandelen, een boek lezen of een taart bakken. Hij zorgt voor balans. 

En soms merk ik dat hij toch weer achter in de bus is gaan zitten. Maar ik weet dat hij er is, dus als het nodig is zoek ik hem op en maak voorin een plekje vrij. 

Mijn streng juf en Robbedoes, twee van mijn ikken. Volgende keer maak je kennis met andere busbewoners. 

Herken jij in jezelf ook een strenge juf? Of juist een luie Robbedoes? Ik help je graag nader kennis met ze te maken en te ontdekken wat ze eigenlijk voor je willen bereiken, via de methode Voice dialogue. Zodat jouw ikken in balans komen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.